От какво имат най-много нужда добрите хора?

Задавам си следния въпрос? От какво имат най-много нужда да ги наречем “добрите хора”? Нека съм още по-конкретен – от какво имат нужда най-много добрите хора в България днес? (Ако не живеете в Бг помислете за българите, които познавате).

Защо въобще ме интересува това ли? Защото А/О както и всяко друго начинание, в което съм въвлечен, ако няма да е от помощ за хора, които правят нещо добро и смислено с живота си, е губене на време. Аз лично нямам нужда от това да съм създател и модератор на подобна платформа. За мен това е начин евентуално да направя нещо за някой който прави или иска да прави нещо смислено с живота си и да остави отпечатък и следа на този свят чрез силата, талантите и способностите, които Бог му е дал.

Защо обобщавам хората, за които ме е грижа под знаменателя “добри хора”?

Първо, нека не изпадаме в прекалени философски категоризации. Пределно ясно ми е, че привидно добри хора може да се окаже, че всъщност не са такива ако се разбере повече за това какви са те реално с най-близките си или какви неща за вършили, за които не се знае. Това ясно. Второ, ясно ми е, че “добри хора” могат да са себеправедни индивиди, които се смятат за самото превъплъщение на праведност и доброта, без да остъзнават какви лицемери, егоисти и тирани могат да се окажат в процеса на налагенето на своята доброта на другите. Някои биха нарекли такива хора “нарциси”, но и това вече е клише, така, че гледам да го избягвам.

Трето, добри хора бързо стават не много добри ако се окажат в позиция на власт – било то политическа, фирмена или ако се доберат до много пари.

А какво да кажем за религиозния сектор, в който е пълно с хора, които в името на тяхното добро и напълно убедени, че са добри и прави, са готови да изгорят “лошите” и “грешните” на клада?

Добре, след като вече знаете, че съм наясно с всички тези сценарии (има и други) и за това колко заблудително може да бъде това някой да се възприема или да бъде възприеман като “добър човек”, нека кажа и следното: въпреки всички негативни (и добре познати в реалния живот) самозаблуди, заблуди и злоупотреби с идеята за “добрите хора”, факта е че, в света има добри хора и безпардонни егоисти (да ги наречем “недобри” хора).

Създателя, в последният ден на всеки от нас има последната дума за това дали някой е бил добър (“праведен”) или не (“неправеден”).

Важно е обаче и ние в този свят да сме наясно кои са хората, които заслужават нашето доверие и усилия и кои са безпардонните консуматори на всяко добро, което някой им направи, без да имат каквото и да е намерение да направят същото за друг.

Сам Исус искаше неговите 12 апостоли (все пак сме в “Апостолос” Онлайн, нали? 😂) да са наясно с това, че някои от хората, до които той ги праща са не са много добри въпреки религиозния си фанатизъм: 

 Ето, Аз ви изпращам като овце посред вълци; бъдете, прочее, разумни като змиите, и незлобиви като гълъбите. А пазете се от човеците защото ще ви предават на събори, и в синагогите си ще ви бият.  (Мат. 10:16-17)

Значи какво каза Исус (Йешуа)? “Пазете се от човеците”! Явно света е пълен с човеци, от които трябва да се пазим.

Ето каква беше инструкцията за добрите хора, с които си заслужава да се обвързваме: 

И в кой да било град или село, като влезете, разпитвайте кой в него е достоен, и там оставайте докле си отидете. А когато влизате в дома, поздравявайте го. И ако домът бъде достоен, нека дойде на него вашият мир; но ако не бъде достоен, мирът ви нека се върне към вас. (Мат. 10:11-13) 

Апропо, ето защо е нужно да има места като А/О, в които дадени хора не са желани и няма да бъдат допускани. Някои хора имат достойнство (себеуважение) и знаят как да се държат достойно (с уважение и към другите). Други, наречете ги нарциси или каквото щете, само искат да бъдат уважавани, но нито имат достойнство, нито знаят какво е това, нито имат респект за другите. Такива трябва да бъдат държани на разстояние.

И така, от какво според вас имат нужда добрите хора в България днес? Хората, които искат да живеят добре, правилно. Хората, които мислят, търсят, задават си въпроси и оценяват хората, които правят нещо за тях.

Предлагам следното запитване по-долу, но можете просто да оставите свободен коментар ако предпочитате това.

Условно можем да разделим различни групи от добри хора според различните фази на живота: 

  • Добри хора, които са млади и тепърва им предстои да се реализират в живота – те се нуждаят от един вид неща
  • Добри хора, които са в активна фаза на отглеждане на семейство, развитие на кариера или бизнес – те имат нужда от друг вид помощ може би
  • Добри хора, които не са семейни, но искат да живеят смислен живот и да оставят следа след себе си
  • Добри хора, които са в по-напреднала фаза на живота си

    Благодаря ви за това, че отделяте време да ми помогнете в процеса на подбиране на материали и нишови експерти, които искам да привлека в това пространство!

    Георги Бакалов

Ето и запитването: 

Добрите хора в България днес имат нужда най-вече от

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *