Смъртното желание на Запада

3D-принтирана капсула, предназначена за асистирано самоубийство, може да бъде използвана законно в Швейцария, според съвет, получен от Exit International – организацията, разработила машината “Sarco”.

Публикуваме следното само за ваша информация! Нищо от изброеното по-долу не означава, че сме съгласни с идеите или методите, разпространявани от така наречените “учени” или “предприемачи”, представени в този материал. Тъжно и трагично е, че толкова много хора на Запад са стигнали до това положение, но това е вярно и смятаме, че трябва да знаете за ситуацията.

  • Капсулата за самоубийство Sarco “преминава правен преглед” в Швейцария
  • 3D-принтирана капсула, предназначена за асистирано самоубийство, може да бъде използвана законно в Швейцария, според Exit International – организацията, разработила машината “Sarco”.
  • През 2020 г. около 1300 души са починали чрез асистирано самоубийство в Швейцария, използвайки услугите на двете най-големи организации за асистирано самоубийство в страната – Exit и Dignitas.
  • Методът, който се използва в момента, е поглъщане на течен натриев пентобарбитал. След приемането на лекарството лицето заспива в рамките на две до пет минути, след което изпада в дълбока кома, последвана скоро след това от смърт.
  • Сарко предлага различен подход за спокойна смърт, без да са необходими контролирани вещества.

Swissinfo.ch разговаря с д-р Филип Ницке, основател на регистрираната в Австралия Exit International, за неговата иновация – подобната на ковчег капсула Sarco, и за това какво място очаква да заеме в швейцарския сектор на асистираната смърт.

swissinfo.ch: Какво е Sarco и как работи?

Филип Ницке: Това е 3-D принтирана капсула, която се активира отвътре от човека, който възнамерява да умре. Машината може да бъде теглена навсякъде. Тя може да бъде в идилична обстановка на открито или в помещенията на организация за асистирано самоубийство, например. Лицето влиза в капсулата и ляга. Това е много удобно. Ще му бъдат зададени няколко въпроса и когато отговори, той може да натисне бутона вътре в капсулата, с което механизмът ще се задейства в неговото време. Капсулата се намира върху част от оборудването, което ще наводни вътрешността с азот, бързо намалявайки нивото на кислорода до 1 % от 21 % за около 30 секунди. Човекът ще се почувства малко дезориентиран и може да изпита лека еуфория, преди да загуби съзнание. Смъртта настъпва вследствие на хипоксия и хипокапния, съответно лишаване от кислород и въглероден диоксид. Няма паника, нито усещане за задушаване. [В среда, в която кислородът е по-малко от 1 %, след загубата на съзнание смъртта настъпва след около 5-10 минути, според Филип Ницке].

swissinfo.ch: На какъв етап сте в разработването на машината и предоставянето й за използване?

П.Н.: Миналата година потърсихме съвет от висшестоящи относно законността на използването на Sarco в Швейцария за асистирана смърт. Този преглед беше завършен и сме много доволни от резултата, който установи, че не сме пропуснали нищо. Няма никакви правни проблеми. Досега съществуват два прототипа на Sarco, а третият Sarco вече се отпечатва в Нидерландия. Ако всичко върви добре, третата машина трябва да бъде готова за експлоатация в Швейцария през 2022 г. Първият Sarco е изложен в Музея за гробнична култура в Касел, Германия, от септември 2021 г. до август 2022 г. Вторият се оказа, че не е естетически издържан. Поради тази и различни други причини той не е най-добрият за използване. Няколко от допълнителните проекти на Сарко бяха забавени поради пандемията [Covid-19]. Например разработването на камера, която позволява на човека да общува с хората навън. Необходимо е да има запис на информираното съгласие на лицето. Тя е поръчана и следващата стъпка е да бъде произведена.

swissinfo.ch: Вашата заявена цел е да демедицинизирате процеса на умиране. Какво включва това?

П.Н.: Понастоящем е необходимо участието на лекар или лекари, които да предпишат натриев пентобарбитал и да потвърдят умствената способност на лицето. Искаме да премахнем всякакъв вид психиатричен преглед от процеса и да позволим на човека сам да контролира метода. Нашата цел е да разработим система за проверка с изкуствен интелект, която да установява умствените способности на лицето. Естествено има много скептицизъм, особено от страна на психиатрите. Но първоначалната ни концептуална идея е лицето да направи онлайн тест и да получи код за достъп до Сарко.

swissinfo.ch: Базирате се в Холандия. Как евентуално ще навлезете на швейцарския пазар?

П.Н.: Разговаряме с различни групи в Швейцария, включително с такива, с които сме работили и преди по индивидуални случаи на асистирано самоубийство, с цел да предоставим Sarco за използване в страната. Това ще стане в сътрудничество с местна организация. Надяваме се да сме готови да предоставим Sarco за използване в Швейцария през следващата година, ако не възникнат непредвидени трудности. Досега това беше много скъп проект, но смятаме, че вече сме доста близо до реализацията му.

swissinfo.ch: Моля, имайте предвид, че този текст беше актуализиран със следната информация на 6 декември: [Според Филип Ничке в среда, в която кислородът е по-малко от 1 процент, след загуба на съзнание смъртта настъпва след около 5-10 минути.


apostolos.bg: Публикуваме следното само за ваша информация! Нищо от изброеното по-долу не означава, че сме съгласни с идеите или методите, разпространявани от така наречените “учени” или “предприемачи”, представени в този материал. Тъжно и трагично е, че толкова много хора на Запад са стигнали до това положение, но това е вярно и смятаме, че трябва да знаете за ситуацията.

Коментар

Източник: https://2×1.io/NIcnas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *