Радиото промени света. Но кой е неговият истински откривател?

7 май се чества като Ден на радиото и телевизията, но само в Русия и угодничищите и Беларус и България.

Говори се, че на тази дата руснакът Александър Попов бил представил на царя своето изобретение – уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Отишъл Александър Попов (уж) на гости при Маркони и заподпитвал:

– Маркончо, чух че си открил радиото. А то къде е?”

– Ами тука из лабораторията е, открий го, някъде съм го забутал…..

….. и така Александър Попов станал откривател на радиото…… 🙂

В Русия и България той традиционно се смята за създател на радиото, но за много други страни, официално изобретател на радиото е италианският физик Гулиелмо Маркони.

Едва ли съществува друго изобретение, което да има толкова много претенденти за създаването си.

Освен Попов и Маркони, в Германия за автор на изобретението се смята Хайнрих Херц. Свои изобретатели на радиото си имат Франция, Индия, Англия, Хърватия и дори Бразилия.

И всеки от тях има основание.

Но за голяма част от света създател на радио е Маркони, като заради успехите си именно в тази област печели през 1909 г. Нобелова награда за физика.

Маркони използва за предавател генератора на Херц, като приемник – Кохерерът на Маркони е вакуумен, което увеличава стабилността му. Но италианецът е първият, употребил дросел, който блокира високочестотния ток.

Той пръв изгражда корпорацията Marconi Wireless and Telegraph Company, която бързо внедрява тази технология сред хората.

Всъщност нововъведенията на маркиз Гулиелмо Маркони в устройството, който пръв получава патент за него на 2 юни 1896г. в Англия не са по-големи отколкото на другите учени изобретатели. Просто той е първият който патентова радиото!

Основната му заслуга е, че издига идеята за масовото използване на радиото и я реализира на практика. Той е първият, който успява да предаде радиосигнал през Атлантическия океан, за да убеди всички в големите перспективи на радиовръзките.

Рос Янков

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *