Корабокрушение край бреговете на Кесария разкрива раннохристиянски символ на Йешуа

Корабокрушение край бреговете на Кесария разкрива раннохристиянски символ на Йешуа

Израелската администрация за антики (ИАА) наскоро обяви невероятно откритие: край бреговете на древния пристанищен град Кесария е намерен не един, а два кораба! По-ранното корабокрушение може да се проследи до римския период (около 300 г.). Тези кораби са потънали на едно и също място в пристанището на Кесария в продължение на повече от хиляда години. Вътре в потъналия кораб МАА открива съкровищница от древни артефакти, включително монети, статуи, керамика и бижута.

Най-забележителен обаче е осмоъгълният златен пръстен със зелен камък, върху който е издълбан образът на Добрия пастир – един от най-ранните християнски символи на Йешуа, като и двата кораба са открити в плитки води близо до древното пристанище. Археолозите предполагат, че корабите “може да са били закотвени край брега, след като са изпаднали в беда или са се уплашили от бури”. Сред съкровищницата на реликвите от римския кораб има стотици бронзови и сребърни монети, малък бронзов римски орел, издълбан червен скъпоценен камък и златен пръстен на Добрия пастир.

Зелената перла на последния е грижливо изработена в образа на млад пастир в туника, с агне на раменете. Изображението е един от най-ранните известни християнски символи, свързани с Йешуа.



Този уникален пръстен напомня за своя първоначален собственик. Възможно е той да е заможен християнин, живеещ в Кесария. Апостол Петър покръства първия езичник в същия град (Деяния 10: 10) Това е и мястото, където Павел е изправен пред съда (Деяния 23-24)). ). Червеният скъпоценен камък, първоначално поставен в пръстена, е изваян върху лира и е широко известен в римските и еврейските традиции. ИААА открива около 600 монети от мамлюкския кораб. Между двата потънали кораба археолозите откриват и десетки бронзови камбани, керамични съдове, пирони, оловни тръби и голяма желязна котва.

През годините по крайбрежието на Израел и особено около Кесария са открити много невероятни находки, като златни монети, римски статуи, мечове на кръстоносци и дори свързани с тях финикийски статуи. с практиката да се принасят в жертва деца. Според главния изпълнителен директор на IAA Ели Ескосидо “крайбрежието на Израел е богато на предмети и артефакти, които са изключително важни обекти на националното и международното културно наследство. Те са изключително уязвими, поради което Израелският орган за антики провежда подводни изследвания, за да идентифицира, проследи и запази всички старини.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *