Швейцарска фирма за сигурност: “Фейсбук следи личната ви информация!”

20140228-231820.jpg

Информацията не е “гореща” новина, но идва от сериозен източник и то едва преди няколко месеца.

Швейцарската фирма за сигурност High Tech Bridge е провела тест в реално време, който доказва, че Фейсбук следи и анализира чатове и лични съобщения между нейните потребители.

Следенето и анализирането на поведението на посетителите на дадена уеб страница не е новост, нито има основание за кой знае какво възмущение в който и да е от нас. Компаниите и създателите на повечето уеб сайтове, било то с комерсиално или не-комерсиално предназначение, искат да анализират ефективността на това, което предлагат. Ако са продукти, какъв е т. нар. “conversion rate”, или броят на посетители, които в даден момент се решават да направят покупка. Ако е рекламодател, колко души откликват на коя реклама и защо? Това са само два от многото примери, които могат да се дадат.

Но да се следи информацията разменена между потребители на Фейсбук в личен чат, надминава всяка граница на меркантилно безсрамие.

Как швейцарските експерти уловиха Фейсбук?

След като инсталират сървъри изцяло и единствено предназначени за целта, подставени лица-потребители на 50 водещи социални мрежи като Facebook, Twitter, Google и други, започват чат сесии или си разменят съобщения, които би трябвало да са лични. (Технически подробности за провеждането на теста можете да видите тук.)

Фейсбук се оказва най-големият нарушител от всички – доказателството показва, че следачите (tracking algorithms) веднага се впускат в следене на линковете.

Заключението е ясно: социалната мрежа, която прави “приятели” от своите потребители, е твърдо посветена на това да ги шпионира и да препродава тази информация както намери за добре.

Не точно “приятелско” действие, биха заключили повечето здравомислещи хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *