Улф Екман обяви официално, че се е обърнал към католицизмa

Улф Екман говори на тайна служба с католици през 2009 година
Улф Екман говори на тайна служба с католици през 2009 година

Шведският протестантски проповедник Улф Екман, станал известен през 90те години като основател на най-голямата не-деноминационна църква Слово на живот в Швеция, официално обяви в неделя, на 9 март, че той и жена му са вече част от католическата църква.

В проповед пред членове на Слово на живот в Успала, Швеция, говорейки за дейността на Слово на живот в миналото, Улф Екман казва, че “не всичко, което сме правили е било правилно”, без да уточнява в детайл кои от нещата, които са вършени в миналото са били неправилни.

Улф Екман тайна служба с католици
Улф Екман на тайна служба с католици през 2009 г.

През 2009 година, шведски блогъри излязоха с информация и снимки от тайни литургии и среднощни бдения на Улф Екман с католически свещенослужители, на които Улф Екман се вижда облечен в ритуални одежи. До сега Улф Екман категорично и многократно отричаше каквото и да е присъединяване към Рим.

Не е ясно за колко години Улф Екман е живял в тази двойна идентичност – официално за повечето хора представящ се за протестантски пастор, а неофициално действащ като католически емисар.

 

През 2010 година, с помощ от деноминацията на Васил Еленков, един от основните бивши пастори-агенти на ДС, новият послушник на папата организира конференция и в България, на която конференция българската християнска общност все още го възприемаше като протестантски проповедник.

Тайна нощна процесия на Улф Екман с католици през 2009 година
Тайна нощна процесия на Улф Екман с католици през 2009 година

На 9 февруари т.г. Улф Екман обяви, че се пенсионира и вече официално не е ръководител на Слово на живот. С този ход католика представя неговото обръщение като “лично пътешествие”, но ясно има за цел да предпази от разпад организацията, която е изграждал за 30 години.

Шведския сайт за новини и анализи от християнския свят Аletheia, съобщава, че “надявайки се да успее да успокои ядосани и объркани членовете на Слово на живот, специална служба само за членове е насрочена за понеделник, ден след обявата”.

One thought on “Улф Екман обяви официално, че се е обърнал към католицизмa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *