Улф Екман: “Аз имам нужда от папата…от църквата за моето собствено спасение!”

Улф Екман: "Аз се нуждая от папата!"
Улф Екман: “Аз се нуждая от папата, от традицията му! Нуждая се от [Римокатолическата] църквата, за моето спасение!”

Ден след като бившия шведски протестантски проповедник обяви своето и на жена му решение да се подчинят на папата в Рим, сайта varldenidag.se (основан от Слово на живот), публикува интервю, в което Улф Екман обяснява как бил стигнал до прояснението да се обърне към католицизма.

Екман твърди, че още преди 40 години имал духовно преживяване – както си седял на обяд в закусвалня с негов приятел, той имал видение за това как Исус се почувствал от това, че имало разделения между християните. Пастора бил започнал внезапно да плаче.

Преживяването от ресторанта преминало, но се върнало с нова сила преди десет години.

Запитан как ще изкоментира това, че преди години е водил църква Слово на живот да се моли против идването на папата в Швеция, Екман отговаря: Публикувах някои негативни статии за това, че искаме Швеция да си запази протестантската вяра. Поучавах за това и в Библейското училище. Но освен тези неща, които се случиха в ранните ни години, не сме прекарвали толкова време за това.”

От интервюто става ясно, че Бригита Екман е изиграла важна роля в процеса на обърщението им към Рим. Тя сравнява негативните реакции срещу Слово на живот през годините с негативното отношение срещу Римокатолическата църква – корена на предразсъдъците бил невежество.

На въпроса дали вижда папата като краен авторитет, Улф Екман отговаря: “Да, абсолютно той е такъв! Аз вярвам в необходимостта от върховен авторитет!”

Новият послушник на папата прави редица противоречащи си изказвания за Реформацията от средните векове – първо я определя като “еклесиологическа [църковна – б. п.] мода”, след това, че била необходима, а след това я дискредитира и обвинява, че е довела до това християнството да стане по-светско и разделено.

Улф и Бригита Екман
Улф и Бригита Екман – интервю в християнския сайт Varlden idag. Заглавието чете: “Двойката Екман стават католици – напускат Слово на живот”.

 

Улф Екман не спира с дискредитиращи изказвания за Реформацията, той напада и съживленията като заблуда: “Има някаква идея в тази история със съживленията, че трябва човек да “излезе” от нещо, понеже другите на са достатъчно чисти. Това е довело до разцепление след разцепление.”

Запитан за това, че като членове на Римокатолическата църква това означава, те трябва да прекратят членството си в Слово на живот, Улф Екман отговаря, че “приятелството ще продължи”.

На въпроса “очаквате ли членове на Слово на живот да ви последват във вашето решение?”:

“Разбира се, че нямаме проблем с това други от нашето събрание да открият същото нещо, което и ние сме открили, понеже вярваме, че е базирано на истина!”

Запитан дали смята да помогне на католиците да приемат някои неща от протестантите, Улф Екман заявява: “Аз имам нужда от папата, от традицията, която те управляват. Имам нужда от църквата за моето собствено спасение!”

Превод от шведски: екип на www.apostolos.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *