Слабостта е сила ако…

Малко, слабо бебе се превръща в символ на сила. Защо? И как?

Днес милиони хора по света празнуват Рождество Христово! Идеята за раждането на Бог в човешки образ, включително преживяването на живота от зачатие до смърт, е уникална.

Малко, слабо бебе се превръща в символ на сила.

Защо? И как?

Блажен е човекът, който познава собствената си слабост, защото това познание се превръща в основа, корен и начало на всяка доброта. – Исаак Сирин (VII в. сл. Хр.)

Исаак Ниневийски, известен още като Свети Исаак Сирин, е християнски епископ и богослов от VII век. Той е роден в областта Катар на западния бряг на Персийския залив. Исаак постъпва в манастир заедно с брат си и става известен със строгия си аскетизъм и аскетичните си писания. Впоследствие е ръкоположен за епископ на Ниневия, бившата столица на Асирия, но само след пет месеца поисква да абдикира. След това Исаак отива на юг в пустинята на планината Матут, убежище за котвениците, където живее в уединение в продължение на много години, изучавайки Писанието. В крайна сметка слепотата и старостта го принуждават да се оттегли в манастира на равин Шабур, където умира и е погребан. Празникът му е на 28 януари.

Какво ни казва младенеца от Витлеем? (На иврит בֵּית לֶחֶם “беит лехем”).

Не ни ли казва Бог, че познава колко сме слаби и беззащитни като човеци? Не ни ли показва, че в самата ни слабост…Той е с нас както беше с младенеца от Баит Лехем? И повече от това дори – не ни ли обещава, че може да е дори във нас?!

Хора, които се страхуват или срамуват от слабостите си всъщност сами признават на себе си, че техните слабости са по-силни от тях.

Концепцията “да знаеш, че слабостта ти е сила” е в основата в идеята за самоосъзнаване и личностно развитие.

В психологията самосъзнанието е способността да разпознаваме и разбираме собствените си емоции, мисли и поведение. То е ключов компонент на емоционалната интелигентност, която е способността за ефективно управление и изразяване на емоциите.

Изследванията показват, че хората с по-високо ниво на самосъзнание е по-вероятно да постигнат успех в личния и професионалния си живот. Това е така, защото те са в състояние да идентифицират слабите си страни и да работят за тяхното подобряване.

Едно проучване установява, че самосъзнанието е положително свързано с трудовото представяне, удовлетвореността от работата и цялостното благополучие (Sutton, 2016). Друго проучване установява, че самосъзнанието е ключов предиктор за успех на лидерски позиции (Goleman, 2000).

“Да познаеш слабостта си и да я приемеш е първата стъпка към това да станеш силен.” – Бенджамин Франклин

“Познаването на собствените ви слабости е ключът към това да станете силни.” – Алберт Айнщайн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *