Нов проектозакон в израелския Кнесет цели да забрани проповядването за Исус

Християнски лидери настояват израелският министър-председател Бенджамин Нетаняху да спре законопроект, разглеждан в израелския парламент (Кнесет) който би обявил за престъпление да се разказва на хората за Исус в Израел.

Християнски лидери настояват израелският министър-председател Бенджамин Нетаняху да спре законопроект, разглеждан в израелския парламент (Кнесет) който би обявил за престъпление да се разказва на хората за Исус в Израел.

Точно преди Разпети петък, Цветница и Великден, ако бъде приет, законопроектът ще накаже вярващите за това, че споделят Евангелието на Исус. Законопроектът е внесен от двама ултраортодоксални членове на коалицията на Нетаняху: Моше Гафни и Яков Ашер.

Законопроектът ще направи НЕЗАКОННО споделянето в личен разговор или създаването на съдържание онлайн, в печата или по пощата, в което се говори за Исус или Неговото Евангелие. Тяхното обяснение в законопроекта е “да спрат конкретно християните”.

Бившият посланик на САЩ по въпросите на международната религиозна свобода Сам Браунбек – служил по време на администрацията на Тръмп и Пенс – е първият американски лидер, който публично предупреждава, че този нов законопроект представлява огромна заплаха за свободата на словото, правата на човека и религиозната свобода.

В петък на Браунбек – дългогодишен приятел и поддръжник на Израел – му бил изпратен по електронната поща професионален превод на законопроекта на английски език, който първоначално е бил написан на иврит.

Изненадан и загрижен, посланикът отговори със следното изявление:

“Свободните и демократични държави просто не забраняват свободния обмен на идеи, а това включва и религиозните вярвания и убеждения. Член 18 от Всеобщата харта за правата на човека – към която Израел се е присъединил – гарантира свободата на религията, включително правото да определяте собствените си верски убеждения.”

КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ КАЗВА В НОВИЯ ЗАКОНОПРОЕКТ?

Предложеното законодателство ще забрани всички действия на хора от една вяра, които по какъвто и да е начин искат да обсъждат или се опитват да убедят хора от други вероизповедания да обмислят промяна на настоящите си религиозни убеждения.

Наказанието за това щяло да бъде “една година лишаване от свобода”.

Ако разговорът е с непълнолетно лице – лице под 18-годишна възраст – наказанието ще бъде “две години лишаване от свобода”.

Този законопроект ще се прилага за хора, които водят духовни разговори с израелци от която и да е религия.

В официалното си обяснение на законопроекта обаче двамата израелски законодатели специално подчертават предупреждението да се спрат по-специално християните.

Следователно основната цел на законопроекта изглежда е да направи незаконно за последователите на Исус (“Йешуа” на иврит) да обясняват защо вярват, че Исус е едновременно Месия и Бог, с надеждата, че израелците биха могли да обмислят да Го последват.

Законопроектът не само превръща в престъпление обикновения личен разговор за Исус с друго лице. Той също така ще направи незаконно “лице, което приканва дадено лице – пряко, дигитално, по пощата или онлайн – с цел да го обърне в друга религия”.

По този начин създаването и публикуването на онлайн видеоклипове, в които се обяснява Евангелието на евреите или на мюсюлманите в Израел – както и на хората от други религиозни вероизповедания – ще стане незаконно.

Издаването на книги, друга печатна литература, онлайн статии, подкастове или други форми на медии, които обясняват живота и служението на Исус и Неговото послание, съдържащо се в Новия завет, също ще стане незаконно.

Няма информация какво ще направи Нетаняху по отношение на законопроекта.

Източник: https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/bill-pending-in-israel-would-criminalize-talking-about-jesus-in-person-online-in-print-and-by-mail-two-years-prison

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *