Молитвите не са магия!

Казват, че щастието не се купува с пари. Смятам, че това е вярно. Но замисляли ли сте се защо?

“Искайте и ще ви се даде. Търсете и ще намерите. Почукайте и ще ви се отвори.

Защото всеки, който иска, получава. А който търси, намира. На този, който чука, ще му се отвори.” Исус, Евангелие от Матей, глава 7, стихове 7-8

Звучи толкова просто. Трябва само да помолим Отец и Той ще ни даде това, за което молим.

Но дали ще го направи?

Това някаква покана ли е да влезем в някакво вълшебно царство, в което казваме една молитва и получаваме всичко, което искаме?

Наистина, би било толкова хубаво, ако преди да си легна, се помоля за един милион долара и когато утре сутринта се събудя, да намеря на пода до леглото си торба, пълна с пари. Ура! Подранила Коледа, нали? Мога да напусна работа и да отида да правя каквото си искам!

Можете ли да видите накъде отиват нещата ако се случи нещо такова с повечето хора?

Вместо когато стана да започна да полагам усилия да науча нещо ново, за да успея в работата си или в живота като цяло, аз просто ще си купя пътя към какво, към щастието?

Казват, че щастието не се купува с пари. Смятам, че това е вярно. Но замисляли ли сте се защо?

Може би защото да стигнем до място в нашето мислене, където разбираме какво означава истинско щастие, е труден процес?

Повечето хора не харесват идеята да трябва да преминат през труден процес и да понесат множество предизвикателства, може би дори страдание и загуба, за да стигнат до състояние да трябва да мислят за щастието на дълбоко ниво.

Денис Прейгър, автор на книгата “Щастието е сериозен проблем”, казва това за парите и щастието в книгата си:

“Нещастните бедни хора имат поне фантазията, че парите ще ги направят щастливи; нещастните богати хора нямат дори това.”

Според мен бедността сама по себе си може да направи хората по-щастливи, морални или етични. Но това, което много бедни хора откриват за това как да оцелеят в бедността, ги прави по-силни и по-устойчиви от разглезените заможни хора.

Много (не всички) хора, които се борят с бедността, научават тайната да бъдат благодарни за малкото, което имат, вместо да се тревожат за това, което нямат. Други, в борбата си за оцеляване, научават тайната да откриват нови вътрешни умения, които не са знаели, че притежават – физически, интелектуални или емоционални.

Виждате ли, разглезените заможни хора, които не са изправени пред неизбежни екзистенциални проблеми, нямат причина да се задълбочават и да откриват такива ресурси в себе си. Те са свикнали да използват парите като пряк път, за да постигнат каквото искат. И макар че наемането на талантливи хора, които да свършат нещата вместо вас, никак не е лесна работа, няма как да наемеш някой да те направи щастлив.

Парите сами по себе си не могат да бъдат пряк път към щастието. Всъщност стремежът към материално богатство най-вероятно ще вкара дори най-разумните и етичните от нас в пътя на погибелта.

Ето защо Бог, нашият Небесен Отец, не може и няма да изпълни “магически” желания, отправени към него като “молитви”.

Наставлението на Исус “Искайте и ще ви се даде” е предназначено за хора, които не търсят магически преки пътища. То е за онези, които разбират, че всички ние сме тук, за да Го следваме. Да следваш означава да преминеш през процеса. Неговия процес. Неговото призвание. Неговата цел и Неговото време.

Това са благословените души, които ще доживеят да видят отговора на своите молитви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *