ДИСКУСИЯ: Библейско ли е позитивното мислене?

Библейско ли е позитивното мислене? Или иначе казано – трябвал ли християните да мислят “позитивно”? Каква в разликата между светското учение за позитивно мислене и това да имаме “ума на Христос”?

 

ЧАТ РУМ ДИСКУСИЯ: Петък, 12ти септември от 21 часа  в www.apostolos.bg

Чат програмата, която използваме позволява анонимно участие. Можете да се включите или чрез вашия Twitter акаунт или просто като създадете каквото име желаете само за участието в тази дискусия.

Директен линк за аудио-стриминг канала: http://instarad.io/arc

Ако участвате в чата чрез смарт телефон или таблет, кликнете тук.

Библейско ли е позитивното мислене?

Съвременното движение за позитивно мислене води началото си в средата на 19 век и е част от развитието на психологията като наука. Днес подходи на позитивното мислене са станали завинаги част от аресенала на обучение и методолигия в сфери като бизнеса, обслужването, образованието, маркетинга, медиите и други.

Каква е същността на движението за позитивно мислене? Каква е разликата реално между позитивното мислене като начин на съществуване и движението за позитивно мислене като част от съвременния комплекс за контрол на материалистичното общество? Къде се вписва учението на Исус Христос, на Библията в опита ни като хора да сме по-добри, да живеем по-добре, да създадем стойностни взаимоотношения, семейства, бизнеси и национална култура?

Това са някои от въпросите, които си струва да си зададем и които можем да дискутираме на това място.

За тези от вас, които искат да изучават в детайл историята на движението за позитивно мислене, мога да препоръчам следният ресурс, който дава доста добра историческа переспектива що се отнася до различните личности, които всеки по свой начин допринася за развитието на това движение: http://norimuster.com/writing/positivethinkingtimeline.html

Моля да се отбележи, че давайки този ресурс, не значи, че приемам ученията на всички тези хора, или автора на сайта. Просто е една добре организирана информация-хронология.

Един от най-влиятелните хора, отговорни за създаването на движението за позитивно мислене е Дейл Карнеги и неговата книга “Как да печелим приятели и да влияем на хората”.

Норман Винсент Пиъл допринася много чрез книгата си “Силата на позитивното мислене”.

Влиянието на движението за позитивно мислене може днес да се усети навсякъде в модерното западно християнство, а то на свой ред е повлияло много страните от Третия Свят, където западното мисионерство е влияло вече за 200 години, и продължава да бъде фактор за влияние и до днес.

Голяма част от съвременнните западни мега-църкви днес използват максимално подходите на позитивното мислене с цел привличането на нови посетители и членове. Известни пастори като Джоел Остиин, пастор на най-голямата църква в Америка, биват критикувани често за това, че не проповядват същността на Евангелието, а някаква версия на Евангелието, която е до голяма степен оформена от движението за позитивно мислене.

Защо е важно да адресираме тази тема?

1. Библията говори доста за силата на ума и за начина на мислене като една от духовните дисциплини, които трябвад да усвоим.

2. Самото естество на живота ни учи, че хора, които се отдават на негативно мислене, не отразяват Божието естество.

3. Голяма част от проблемите в света произхождат от културата на мислене на хората.

4. Ню ейдж движението и светския хуманизъм са се възползвали от неспособността на християнската църква да помогне на хората с тези практични проблеми.

http://tlk.io/embed.js

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *