Съставните елементи на чудото ЧОВЕШКО ТЯЛО

Човешкото тяло е чудотворна, добре смазана и изключително сложна машина. За да може човек да живее здравословно, са необходими множество функциониращи части – и всеки биологичен детайл в тялото ни, от най-обикновения до най-вълшебния, се управлява само от 21 химични елемента.

От 118-те елемента на Земята само 21 от тях се намират в човешкото тяло.

Въз основа на данни, представени от Международната комисия за радиологична защита (МКРЗ), в горната инфографика сме разбили човешкото тяло до неговия елементен състав и процентите, в които те съществуват.

Тези 21 елемента могат да бъдат категоризирани в три основни блока в зависимост от количеството, което се открива в човешкото тяло – основен градивен елемент (4 елемента), основни минерали (8 елемента) и микроелементи (9 елемента).

Четирите елемента – съставки за живота

Четирите елемента, а именно кислород, въглерод, водород и азот, се считат за най-съществените елементи, които се намират в нашето тяло.

Кислородът е най-разпространеният елемент в човешкото тяло, като съставлява приблизително 61 % от масата на човека. Като се има предвид, че около 60-70 % от тялото е вода, не е изненадващо, че кислородът и водородът са два от най-разпространените химични елемента в организма. Заедно с въглерода и азота тези елементи съставляват 96 % от телесната маса.

Нека да разгледаме как всеки от тези четири химични елемента допринася за процъфтяващата функционалност на нашето тяло:

Кислород

Кислородът играе решаваща роля в метаболизма, дишането и насищането на клетките с кислород в организма. Кислородът се съдържа и във всяка значима органична молекула в тялото, включително в протеините, въглехидратите, мазнините и нуклеиновите киселини. Той е съществена съставка на всичко – от клетките и кръвта до мозъчната и гръбначната течност.

Въглерод

Въглеродът е най-важният структурен елемент и причината да сме известни като форми на живот на въглеродна основа. Той е основният градивен елемент, необходим за образуването на протеини, въглехидрати и мазнини. Разкъсването на въглеродните връзки във въглехидратите и протеините е нашият основен енергиен източник.

Водород

Водородът, най-разпространеният химичен елемент във Вселената, присъства във всички телесни течности, като позволява пренасянето и изхвърлянето на токсините и отпадъците. С помощта на водорода ставите в тялото ни остават смазани и могат да изпълняват функциите си. Смята се, че водородът има и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което спомага за подобряване на мускулната функция.

Азот

Съществен компонент на аминокиселините, използвани за изграждане на пептиди и протеини, е азотът. Той е също така неразделна част от нуклеиновите киселини ДНК и РНК, които са химическият гръбнак на нашата генетична информация и генеалогия.

Основни и допълнителни минерали

Есенциалните минерали са важни за поддържането на здравето на организма ви. Тялото ви използва минералите за няколко процеса, включително за поддържане на правилното функциониране на костите, мускулите, сърцето и мозъка. Минералите също така контролират производството на полезни ензими и хормони.

Минерали като калция са важен компонент на нашите кости и са необходими за растежа и развитието на костите, както и за мускулните контракции. Фосфорът допринася за здравината на костите и зъбите и е жизненоважен за обмяната на енергията.

Ето какъв е елементарният състав на основните минерали:

Други макроминерали като магнезий, калий, желязо и натрий са от съществено значение за комуникацията между клетките, като електрическите предавания, които генерират нервни импулси или сърдечен ритъм, и са необходими за поддържане на здравето на щитовидната жлеза и костите.

Прекомерният недостиг на някой от тези минерали може да предизвика различни нарушения в организма ви. Повечето хора получават тези минерали като част от ежедневната си диета, включваща зеленчуци, месо, бобови растения и плодове. В случай на недостиг обаче тези минерали се предписват и като хранителни добавки.

Биологичен състав на микроелементите

Микроелементите или микрометалите са малки количества минерали, които се намират в живите тъкани. Известно е, че някои от тях са от съществено значение за храненето, докато други могат да се считат за несъществени. Обикновено те се намират в минимални количества в тялото ни и съставляват едва 1% от нашата маса.

Първостепенно значение сред тях имат микроелементите като цинк, мед, манган и флуор. Цинкът работи като първи отговорник срещу инфекциите и по този начин подобрява устойчивостта на инфекции, като същевременно балансира имунния отговор.

Ето разпределението на микроелементите в тялото ни:

Въпреки че се среща само в микроскопични количества, медта играе важна роля в образуването на червените кръвни клетки и поддържането на нервните клетки здрави. Тя също така спомага за образуването на колаген, който е важна част от костите и съединителната тъкан.

Дори и при постоянните изследвания и проучвания, извършвани с цел задълбочено разбиране на употребите и ползите от тези микроелементи, учените и изследователите непрекъснато правят нови открития.

Например последните изследвания показват, че някои от тези микроелементи могат да се използват за лечение и борба с хронични и инвалидизиращи заболявания – от исхемия до рак, сърдечносъдови заболявания и хипертония.

Източник: https://www.zerohedge.com/medical/visualizing-elemental-composition-human-body

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *