Първият 5-кюбитов квантов компютър във Финландия вече работи

С този крайъгълен камък VTT и IQM се приближават с още една крачка към превръщането на квантовите компютри в произвеждаеми, мащабируеми и по-достъпни за света.

СЕСПОО, Финландия (30 ноември 2021 г.) Днес Финландският център за технически изследвания VTT обяви, че първият в страната оперативен 5-кюбитов квантов компютър е пуснат в действие. Заедно със стартъпа за хардуер за квантови изчисления IQM, VTT предприе първите си стъпки, за да даде възможност за изграждане на квантови компютри, които ще бъдат както мащабируеми, така и по-лесни за производство, което ще позволи на повече компании да започнат своето пътуване в областта на квантовите изчисления.

Невероятната изчислителна производителност на квантовите компютри дава възможност да се решават проблеми, които са извън възможностите на съвременните високопроизводителни компютри. В бъдеще квантовите компютри ще се използват например за точно моделиране на вируси и лекарства или ще се използват за проектиране на материали, които са предизвикателство за проектиране с днешните технологии.

“Развитието на квантовите компютри ще се отрази на всички индустрии. Опитът ни в изграждането на квантовия компютър и ноу-хауто ни в разработването на квантови алгоритми ще ни помогнат да разработим квантово прогнозиране, например за да идентифицираме бъдещите тенденции и да подпомогнем компаниите да разберат как и кога ще бъде засегнат техният бизнес”, казва Пекка Пурсула, ръководител на изследванията във VTT. “Най-добрият начин да направим това ще бъде компаниите да работят заедно с VTT и действително да използват нашия нов хардуер.”

Представеният сега 5-кюбитов квантов компютър е разположен в Micronova, част от OtaNano, националната изследователска инфраструктура за микро- и нанотехнологии, управлявана съвместно от VTT и университета Aalto.

Голямото предизвикателство при квантовите изчисления е мащабируемостта. Квантовите физици и инженери от цял свят се опитват да разберат как да мащабират хардуера за квантови изчисления, така че да включва стотици и хиляди кюбити, да увеличат производството по икономически ефективен начин и да мащабират алгоритмите и използването на квантовите изчисления в реални приложения.

VTT има 30-годишен опит в изследванията на квантовите технологии и отлични съоръжения за работа по мащабирането на хардуера. Мащабирането на използването изисква VTT да работи ръка за ръка с компаниите за разработване на алгоритми за конкретни приложения.

“Днешното съобщение бележи важен етап за IQM и за европейските квантови инициативи. Със завършването на този етап IQM ще стане една от много малкото квантови компании, които могат да доставят на клиента локален квантов компютър. Поздравявам нашите партньори, VTT, както и целия екип на IQM, който успя да постигне този амбициозен етап по време на пандемията. Това е само първият етап от доставката и поради способността ни да надграждаме системите, очакваме с нетърпение да работим с VTT по доставката на 20- и 50-кубитови системи”, казва д-р Ян Гьотц, главен изпълнителен директор и съосновател на IQM

Квантовият компютър с 5 кюбита е част от по-голяма инициатива. VTT и IQM имат за цел да изградят заедно много по-мощен 50-кубитов квантов компютър до 2024 г. и да продължат да развиват дългогодишните технологии и опит на Финландия в областта на квантовите изчисления. В страната вече има активна изследователска общност, наречена InstituteQ – чиито учредители са VTT, Университетът Аалто и Университетът в Хелзинки – която се фокусира върху развитието на квантов опит на световно ниво. Мрежата BusinessQ подкрепя компаниите при включването на квантовата технология в техния бизнес, като по този начин дава възможност за растеж на финландското общество.

Източник: https://2×1.io/Q2vPLj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *