Илон Мъск казва, че е съгласен с учението на Исус: “В него има голяма мъдрост!”

Технологичният предприемач Илон Мъск не е религиозен човек. Но в неотдавнашно интервю за популярния християнски сатиричен сайт The Babylon Bee главният изпълнителен директор на Tesla сподели мислите си за Исус.

Известният милиардер, който основава SpaceX през 2002 г., се появи в подкаста на The Babylon Bee миналия месец. Той разговаря с главния изпълнителен директор на организацията Сет Дилън, главния редактор Кайл Ман и творческия директор Итън Никол. Четиримата обсъдиха уок-културата, сенатор Елизабет Уорън (левичарка от щата Масачузетс), облагането на богатите с данъци и др.

The Babylon Bee е популярен християнски сатиричен сайт, който се фокусира върху християнски и политически въпроси, както и върху ежедневието.

Като последен въпрос в подкаста Никол попита Мъск дали ще приеме Исус Христос за свой “личен Господ и Спасител”.

“Последен въпрос, Babylon Bee е християнска организация и ние сме служение”, каза водещия.

След това Мъск се намеси шеговито: “Е, как така правим предаването в неделя тогава? Защо вие, неверници такива, не сте на църква днес? Бог е казал да не работите в неделя, нали? За това ще отидете направо в Ада”.

Никол продължи също шеговито: “За да си направим сега една църковна служба тук на място, се чудя дали може да ни направиш бърза услуга и да приемеш Исус за свой Господ и Спасител?”

Мъск заяви, че уважава и е съгласен с “принципите, които е защитавал Исус”, като например прошката и “да се отнасяш с хората така, както искаш да се отнасят с теб”.

“Неща като това да обърнеш и другата буза са много важни, за разлика от “око за око”. Око за око ще остави всички слепи”, каза Мъск.

“Както би казал Айнщайн: “Вярвам в Бога на Спиноза”, очевидно визирайки деистичните вярвания на Айнщайн.

Мъск се позова на цитат, за който се смята, че е изречен от Алберт Айнщайн през 1921 г. в Институционалната синагога в Ню Йорк. Айнщайн е цитиран да казва: “Вярвам в Бога на Спиноза, който се разкрива в подредената хармония на съществуващото, а не в Бог, който се занимава със съдбите и действията на човешките същества.”

Водещите на “Вавилон Би” бяха очевидно доволни от отговора на Мъск, тъй като предприемачът завърши коментара си с думите, че ще бъде спасен.

“Но хей, ако Исус спасява хората, искам да кажа, че няма да стоя на пътя Му. Разбира се, че ще бъда спасен. Защо не?” заяви Мъск.

“Мисля, че той току-що каза “да” – заяви Никол. “Хванахме го!”

Мъск, който е роден в Южна Африка, също така каза, че е бил кръстен като дете и е участвал в причастие.

В предишни изказвания за своя проект Space X, след като капсулата Dragon завърши кацането с пръскане в Мексиканския залив през 2020 г., главният инженер и главен изпълнителен директор на SpaceX разкри, че се е молил.

“Не съм много религиозен, но се молих за това”, каза Мъск в един момент по време на речта си.

Мъск често е описван като атеист или агностик.

През 2013 г. Мъск беше попитан по време на интервю с актьора Рейн Уилсън дали се покланя на някакво божество. Той каза, че “не се покланя на нищо”, а се е посветил на “развитието на човечеството с помощта на технологиите”. Когато го попитали дали се моли, Мъск отговорил, че не се е молил дори когато почти е умрял от малария. Не е ясно дали вярванията му са се претърпели някаква промяна или не.

Източник: https://2×1.io/YhUt34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *