Браузъра Brave с нова функционалност в борбата срещу тоталитарните режими

Вчера беше пусната версия 1.47 на Brave Browser, като в настройките на софтуера беше добавено разширението Snowflake, което позволява на потребителите да превърнат устройствата си в прокси сървъри, които помагат на потребителите в цензурирани държави да се свързват с Tor.

Brave вече беше добавил поддръжка за мостовете на Tor в Private Windows with Tor във версия 1.44, пусната през септември 2022 г., като помагаше на потребителите да заобикалят ограниченията в страните, използващи собствените ресурси на компанията.

От вчера потребителите на Brave вече могат да участват в доброволческите усилия за насърчаване на свободата на информацията в райони, където деспотични правителства могат да се опитат да я ограничат.

Тор Снежинка

Snowflake е система за свързване на мрежовия трафик от типа peer-to-peer, създадена от проекта Tor. Тя съчетава прокси с протокола WebRTC, за да разпределя автоматично ефимерни Tor мостове на тези, които се нуждаят от тях, като същевременно запазва тяхната поверителност и анонимност.

По същество тя прави системата за заобикаляне на блокове много по-устойчива и по-трудна за проследяване или спиране, като разчита на силата на доброволците.

Ползващите Brave могат да изберат Snowflake в настройките на Tor Bridge или да се включат като доброволци, за да помогнат на другите, като добавят и активират разширението Snowflake. Включването на настройките в режим “включено” автоматично ще извърши необходимите инсталации в Brave.

Трябва ли да използвате прокси сървърите Snowflake?

Не са известни рискове, свързани с работата на прокситата Snowflake, и системата не заплашва да разкрие данни за доброволците. Всички IP адреси се пазят в тайна, за да се приспособи функционалността на системата.

Компютрите на доброволците не просто действат като посредници, свързващи се с уебсайтове от името на други хора, а вместо това предават криптирани съобщения между потребителите на Snowflake и други компютри в мрежата Tor.

Единствените категории потребители, които не трябва да работят като доброволци в мрежата Snowflake, са тези, които живеят в държави, в които Tor е блокиран, тези, които използват компютри на работното място/фирмата, и тези с ограничена интернет връзка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *