Как преди 100 години България потапя руския миненосец “Пущин” и осуетява поредната руска атака срещу Варна

  На 25 февруари се навършват 100 години втората най-значима българска военноморска победа – потапянето на руския миненосец “Лейтенант Пущин”.
Ескадрения мининосец се включва в артилерийската подкрепа на руските войски на Кавказкия фронт и участва в набегови действия пред българското черноморско крайбрежие. При едно от тях, на 25 февруари (нов стил – 9 март), 1916 г., близо до Варна, се натъква на българска мина, корпусът му се пречупва на две и потъва. Загива почти целият екипаж от 75 души, между които и петима беларусци. Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени. Руският военноморски флаг на едната от двете лодки се съхранява в Националния военноисторически музей в София.

Плаващият след „Лейтенант Пущин” друг руски ескадрен миноносец – „Живой”, бързо напуска мястото на събитието, като докладва в Севастопол, че корабите са нападнати от германски подводници. По този начин е осуетена планираната от командването на руския Черноморски флот бомбардировка на Варна.

След откриването на миноносеца историкът д-р Атанас Панайотов коментира: “С откриването на руския ескадрен миноносец “Лейтенат Пущин” се доказва на практика втората българска морска победа. Ако приемем, че първата е успешната торпедна атака срещу турския крайцер “Хамидие”, то това е втората морска победа, осъществена на 25 Февруари 1916 година, по време на Първата световна война”.

Само няколко месеца преди този инцидент, през октомври 1915 година, в отделно нападение, Русия бомбардира Варна – загива мирно население и служители от българския военноморски флот.

Незнайно защо, през 2011 година, със съдействието на Руското географско сдружение, в България е издигната паметна плоча възпоменаваща потапянето на “Лейтенант Пущин”. Председател на Руското географско сдружение е Вл. Путин. 

Източници:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *