Истината за добива на литий и левичарската пропагандата срещу Илон Мъск

Преди време в Интернет плъзнаха снимки на деца в Африка копаещи в някакви мини. Обяснението беше, че това са деца-роби копаещи в литиеви мини. Литият е нужен за производството на литиеви батерии, които се ползват за електрически автомобили.

Откато Илон Мъск официално напусна партията на левите и стана републиканец, да не говорим за това, че купи Туитър и изобличи схемите на измама, които са се разигравали там по време на президентските избори в САЩ от 2020, левите медии се надпреварват кой повече да навреди на милиардера. Историята за африканчетата в мините е поредният такъв опит.

Ето една от снимките, които циркулират в Интернет.

Напълно възможно и вероятно е да има някакви мини в Африка, в които деца биват експлоатирани. Да се обвини обаче Илон Мъск за това, е абсурд. Само преднамерени “медии” могат да спретнат такава кампания.

Ето обаче как изглеждат всъщност литиевите мини в реалния свят:

Малко трудно е да си представим африканчета да търчат около оборудване нужно за добива на литий.

Не само това, но основните производители на литий въобще не са африкански страни.

Понастоящем литият се добива от мини за твърди скали или солници.

Австралия е най-големият доставчик в света, като производството се осъществява от мини за твърди скали. Аржентина, Чили и Китай го произвеждат основно от солени езера.

Според тримесечния доклад за ресурсите и енергетиката на австралийското министерство на промишлеността, науката и ресурсите от март 2022 г. световното производство е било 737 000 тона литиев карбонат (LCE) и се очаква да достигне 964 000 тона през 2023 г. и 1 167 000 тона през 2024 г.

Предвижда се бързият ръст да бъде постигнат от увеличението на производството в Австралия, Чили и Аржентина.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МИНИ В СВЕТА

Ето и най-големите мини в света:

  • Greenbushes, Западна Австралия, от Talison Lithium. Настоящият производствен капацитет е 1,34 млн. тона годишно литиев концентрат с химическа и техническа чистота.
  • Pilgangoora, Западна Австралия, собственост на Pilbara Minerals, произвежда 360 000-380 000 тона сподуменов концентрат годишно, като в момента се извършват две разширения, които ще увеличат производствения капацитет до един милион тона годишно.
  • Mt Cattlin, Западна Австралия, собственост на Allkem, компанията, създадена от сливането на Orocobre и Galaxy Resources, произвежда 194 000 тона сподуменов концентрат през 2022 г.
  • Mibra, Минас Жерайс, Бразилия, собственост на Advanced Metallurgical Group произвежда 90 000 тона сподумен годишно, като планира да разшири производството си до 130 000 тона до края на второто тримесечие на 2023 г.
  • Маунт Марион, Западна Австралия, собственост на Mineral Resources Ltd е на път да произвежда 450 000 до 600 000 тона сподумен към август 2022 г., като целевото разширяване до 900 000 тона годишно се отлага за юли 2023 г.
  • Salar de Atacama, Антофагаста, Чили, собственост на Sociedad Quimica y Minera de Chile произвежда 180 000 тона литиев карбонат годишно и очаква до 2024 г. този показател да нарасне до 210 000 тона.
  • Литиевото солено езеро Позуелос-Пастос Грандес, Аржентина, закупено от Ganfeng Lithium ще произвежда 30 000 тона литиев карбонат от 2024 г. и потенциално може да бъде разширено до 50 000 тона.

Светът днес добива само малка част от своите запаси от литий. Въз основа на нивата на производство през 2019 г., известните световни запаси от литий биха стигнали за повече от 200 години. През 2019 г. петте най-големи запаси от литий в света по държави са:

Чили – 55,5 % от всички запаси в света

Австралия – 18,1%

Аржентина – 11,0%

Китай – 6,5%

САЩ – 4,1%

Като се има предвид изобилието от литиеви запаси и настоящото състояние на производството на литий в съответните държави, изглежда вероятно Чили и Австралия да останат световните суперсили в производството на литий в обозримо бъдеще.

Може би трябва да очакваме снимки на австралийски пигмеи с кофи до колене в някое поточе? За което да бъде обвинен пак белия, хетеросексуален капиталист Илон Мъск? Лудостта на левите не знае граници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *