Илон Мъск срещу политически коректни системи за изкуствен интелект

Илон Мъск казва, че създава свой собствен конкурент на ChatGPT на OpenAI под формата на “TruthGPT”, който ще бъде предназначен да противодейства на “политическата коректност” в други програми за чатботове.

“Това, което се случва, е, че те [OpenAI] обучават своя изкуствен интелект да лъже”, твърди Мъск в интервю с Тъкър Карлсън от Fox News.

Мъск не е фен на ChatGPT. През февруари той я обвини, че разпространява пропаганда, след като програмата за изкуствен интелект даваше неверни отговори или отказваше да коментира политически натоварени теми, като например бившия президент Доналд Тръмп.

“Пътят към антиутопията на изкуствения интелект е да обучим изкуствения интелект да бъде измамен”, каза Мъск пред Карлсън. “Така че, да, ще започна нещо, наречено TruthGPT. Или ИИ, търсещ максималната истина, който се опитва да разбере природата на Вселената”.

Мъск признава, че “определено започва късно” на фронта на изкуствения интелект, “но ще се опитам да създам трета опция, която се надявам да носи повече полза, отколкото вреда”.

Съобщава се, че Мъск е закупил 10 000 графични процесора от корпоративен клас, за да помогне за обучението на собствените си програми за ИИ. В същото време той е сред предприемачите и компютърните учени, които наскоро подписаха писмо, в което се изисква технологичната индустрия да спре разработката на програми за ИИ за шест месеца, позовавайки се на потенциала на технологията да разруши обществото.

В интервюто с Карлсън Мъск заяви, че се опасява, че ИИ е опасен, тъй като притежава потенциала да надхитри човешкия интелект. Това би могло да доведе до непредвидими ефекти, например създаване на “супербог” на ИИ, който тайно би могъл да завладее или да повлияе на обществото. Ето защо той казва, че технологията трябва да бъде регулирана, за да се гарантира, че програмите за ИИ могат да бъдат от полза за човечеството.

“Мисля, че трябва да има някакъв правителствен надзор, защото това е опасност за обществото”, каза той, като по-късно добави: ИИ “има потенциал за унищожаване на цивилизацията”.  

Мъск отправи множество удари по OpenAI – компания, за чието основаване той помогна през 2015 г., преди да се оттегли от борда ѝ през 2018 г.

“Намерението на OpenAI очевидно е било да прави добро, но не е ясно дали наистина прави добро. Освен това се притеснявам от факта, че тя е обучавана да бъде политически коректна, което е просто друг начин да бъдеш неистинен, да казваш неистини. Това е лош знак.”

Източник: https://www.pcmag.com/news/elon-musk-teases-truthgpt-a-maximum-truth-seeking-ai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *