Графеновите технологии са тук!

Непробиваемият графен е по-тънък от алуминиево фолио: как този революционен материал ще промени следващия технологичен век

Графенът – материал, който е толкова тънък, че може да се измерва в атоми, но същевременно толкова здрав, че е непробиваем – е обявен за променящ правилата на играта. Въпреки че е по-тънък от алуминиево фолио, той притежава безпрецедентен потенциал да промени следващия век на технологиите.

Този революционен “суперматериал” на 21-ви век, с необикновената си комбинация от свойства, е на път да промени драматично нашия свят. Той обещава да подобри и развие много индустрии, включително чистите технологии, дълбоките технологии, промишлеността, отбраната, производството и науките за живота, като по този начин превърне света в по-чисто, по-здравословно и по-проспериращо място.

През 2022 г. иновациите в областта на графена нараснаха главоломно, като съобщенията за нови продукти и разработките се появяват бързо и нагъсто.

Има и предизвикателства. Въпреки отчаяната нужда на индустрията от висококачествени графенови люспи, понастоящем тя е принудена да работи с неоптимални материали като графенов оксид, нанопластини и графит. Освен това не са известни производители на висококачествени графенови люспи в промишлени обеми на достъпна цена.

Графенът е материал с на пръв поглед чудодейни свойства. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, но същевременно е невероятно гъвкав, тънък и лек. Той е отличен проводник на топлина и електричество и може да пропуска 97 % от светлината, повече от стъклен прозорец. Той е непропусклив и може да филтрира и пречиства вода. Забележителната му здравина и гъвкавост го превърнаха в сериозен претендент за използване в бронежилетки.

Още информация за графеновите технологии на български можете да намерите тук (нямам връзка с издателите): https://graphene.ltd/blog/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *