Пастор Дейвид Йонги Чо – водач на най-голямата църква в света осъден на 3 години затвор за финансови злоупотреби

choПастор Дейвид Йонги Чо – водач на най-голямата църква в света, е бил осъден на 3 години затвор за финансови злоупотреби.

Агенция Йонхап, най-голямата новинарска организация в Южна Корея, която обяви повдигането на обвиненията още през юни 2013 година, изнесе информацията за окончателната присъда на 20 февруари.

Според материала на агенция Йонхап, през 2002 година пастор Чо е “инструктирал водачи в църквата” да закупят акции на стойност 12 милиона щ. долара от неговия най-голям син Хиджун Чо (Cho Hee-jun) докато тяхната реална пазарна стойност е била 4 пъти по-малка.

78 годишния пастор е осъден на 3 години затвор, като присъдата е с 5 годишно забаваяне от привеждане в изпълнение. Наложена му е била и глоба от 4.6 милиона щ. долара.

Църквата, основана от Йонги Чо през 1958 година, е известна с огромната си членска маса от над 800 000 души.

Коментатори изразиха мнение, че несъмнено този скандал ще засегне репутацията на протестантската църква в Южна Корея, където 111 члена на парламента изповядват християнската вяра от протестантски характер, или иначе погледнато 37% от общия брой на членовете на парламента.

Скандали разтърсват и други големи църкви в Южна Корея, както и в други страни в югоизточна Азия, като например Сингапур, където Конг Хи, пастор на 30 000 души, беше също подгонен от държавата по обвинения за злоупотреби.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *