Истината за сатанизма

Какво е сатанизмът и каква е разликата между библейското учение за Сатана и днешната религия или по-скоро окултна наука наречена “сатанизъм”?

Има ли сатанизъм? Реален проблем ли е и има ли причини за притеснение?

 

true_professionals

“Нямам вече нужда от вас, аматьори такива! Вече си намерих истинските другари: Комунистите, Марксистите, Социалистите, Либералите и Терористите. Те са истинските професионалисти!”  (“Истински професионалисти” – Карикатура от Рафаел Бром, 1982)

 

Сатанизъм звучи доста…сатанински!

Какво е сатанизмът и каква е разликата между библейското учение за Сатана и днешната религия или по-скоро окултна наука, наречена “сатанизъм”?

Има ли сатанизъм? Реален проблем ли е той, и има ли причини за притеснение?

1. Библейското учение за Сатана

Библията хвърля доста светлина по въпроса. Започвайки с най-старата книга там, Книгата на Йов, и завършвайки с последната канонична книга, Откровението на Йоан, авторите – под вдъхновението на Святия Дух, ни дават доста знание по темата. Невъзможно е някой да се нарече “вярващ”, без да има поне малко разбиране за произхода на Сатана и за злото, както е представено в Библията.

Няма как като вярващи да имаме кохерентно разбиране или обяснение на вярата ни като мироглед или духовно откровение, без то да засяга проблема за злото и Сатана.

2. Сатанизмът като религия

anton_lavey_photo

През 1966 година “бащата” на църквата на Сатана, Антон Шандор ЛаВей (истинско родно име Хауърд Стентън ЛеВей), публикува книгата “Сатанинска Библия”. Това бележи основаването на “църквата” на Сатана.

Никой не знае колко точно са последователите на църквата на Сатана, тъй като членовете й държат на пълна тайнственост.

Църквата на Сатана обаче отрича да вярва в Бог или Луцифер по начина, по който го описва Библията. Официалната позиция на сатанистите е, че те са атеисти.

Тяхното основно правило е човек да угажда на себе си. Алистър Кроули, друг известен сатанист, е автор на максимата “ако нещо ти се иска да го направиш, направи го!”.

Официалната позиция на църквата на Сатана е, че те не вярват нито в човешки, нито в каквито и да е жертвоприношения, венчават който и да е, включително хомосексуалисти, и не се натрапват на когото и да било. За сатанистите (според техните официални изказвания), църквата на Сатана и нейните ритуали са само форма на артистично изразяване.

Това не значи, че аз вярвам, че всичко, което казват е така, просто ви информирам какво те говорят за себе си.

3. Сатана, злото и сатанизмът

Един поглед в човешката история през визията и мирогледа на Библията, ни разкрива, че:

  • Злото и конкретно действията на сатана са реални на земята дълго преди 1966 година, когато се основава т. нар. “църква” на сатана.
  • Сатана, или още нарчен в Библията Луцифер, е конкретно духовно същество, което се е разбунтувало  срещу своя създател, Бог Всемогъщи, и в резултат на това бива изхвърлен от Небето на земята. Единствената му цел, от самото начало до ден днешен, е да отвърне максимален брой хора от вяра в Бога.
  • Сатана може да се преправя на каквото пожелае. Той е източникът, идеологът и вдъхновителят на всяко зло в историята, като действа чрез способността си да вкарва хората, особено тези на власт, в състояние на алчност или страх.
  • Делата на сатана могат да бъдат видени в злините, които хора вършат под въздействието му – насилие, грабежи, подтисничество, престъпност.
  • Църквата на Сатана е маргинален проблем в сравнение с цялостната дейност на Сатана в историята на обществото и до днес.

За повече по темата предлагаме следното:

Видео чат на живо: https://www.youtube.com/watch?v=3QfZ619XTm4

Георги Бакалов

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *