Швейцарска фирма за сигурност: „Фейсбук следи личната ви информация!“

20140228-231820.jpg

Информацията не е „гореща“ новина, но идва от сериозен източник и то едва преди няколко месеца.

Швейцарската фирма за сигурност High Tech Bridge е провела тест в реално време, който доказва, че Фейсбук следи и анализира чатове и лични съобщения между нейните потребители.

Следенето и анализирането на поведението на посетителите на дадена уеб страница не е новост, нито има основание за кой знае какво възмущение в който и да е от нас. Компаниите и създателите на повечето уеб сайтове, било то с комерсиално или не-комерсиално предназначение, искат да анализират ефективността на това, което предлагат. Ако са продукти, какъв е т. нар. „conversion rate“, или броят на посетители, които в даден момент се решават да направят покупка. Ако е рекламодател, колко души откликват на коя реклама и защо? Това са само два от многото примери, които могат да се дадат.

Но да се следи информацията разменена между потребители на Фейсбук в личен чат, надминава всяка граница на меркантилно безсрамие.

Как швейцарските експерти уловиха Фейсбук?

След като инсталират сървъри изцяло и единствено предназначени за целта, подставени лица-потребители на 50 водещи социални мрежи като Facebook, Twitter, Google и други, започват чат сесии или си разменят съобщения, които би трябвало да са лични. (Технически подробности за провеждането на теста можете да видите тук.)

Фейсбук се оказва най-големият нарушител от всички – доказателството показва, че следачите (tracking algorithms) веднага се впускат в следене на линковете.

Заключението е ясно: социалната мрежа, която прави „приятели“ от своите потребители, е твърдо посветена на това да ги шпионира и да препродава тази информация както намери за добре.

Не точно „приятелско“ действие, биха заключили повечето здравомислещи хора.

Вашият коментар тук

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s