Пастор Дейвид Йонги Чо – водач на най-голямата църква в света осъден на 3 години затвор за финансови злоупотреби

choПастор Дейвид Йонги Чо – водач на най-голямата църква в света, е бил осъден на 3 години затвор за финансови злоупотреби.

Агенция Йонхап, най-голямата новинарска организация в Южна Корея, която обяви повдигането на обвиненията още през юни 2013 година, изнесе информацията за окончателната присъда на 20 февруари.

Според материала на агенция Йонхап, през 2002 година пастор Чо е „инструктирал водачи в църквата“ да закупят акции на стойност 12 милиона щ. долара от неговия най-голям син Хиджун Чо (Cho Hee-jun) докато тяхната реална пазарна стойност е била 4 пъти по-малка.

78 годишния пастор е осъден на 3 години затвор, като присъдата е с 5 годишно забаваяне от привеждане в изпълнение. Наложена му е била и глоба от 4.6 милиона щ. долара.

Църквата, основана от Йонги Чо през 1958 година, е известна с огромната си членска маса от над 800 000 души.

Коментатори изразиха мнение, че несъмнено този скандал ще засегне репутацията на протестантската църква в Южна Корея, където 111 члена на парламента изповядват християнската вяра от протестантски характер, или иначе погледнато 37% от общия брой на членовете на парламента.

Скандали разтърсват и други големи църкви в Южна Корея, както и в други страни в югоизточна Азия, като например Сингапур, където Конг Хи, пастор на 30 000 души, беше също подгонен от държавата по обвинения за злоупотреби.

 

Вашият коментар тук

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s